fbpx
Sari la conținut
Asociatia ALIA

Asociația ‘’ALIA – Asociația Pentru Lupta Împotriva Accidentului Vascular Cerebral’’ a fost înființată din dorința de a promova și apăra drepturile și interesele persoanelor care suferă/au suferit un accident vascular cereberal ori care sunt predispuse la un accident vascular cerebral. Credem că este necesar să avem o comunitate educată cu privire la nevoile unor astfel de bolnavi și vom arăta de ce este atât de necesar accesul cât mai rapid la tratamente de calitate.

Misiunea noastră este îndreptată și către ceea ce înseamnă conștientizarea opiniei publice cu privire la prevenirea unui AVC, la recunoașterea acestuia și la înțelegerea pașilor ce trebuie urmați în cazul în care suntem lângă o persoană care suferă un AVC.

ALIA va iniția, dezvolta și derula activități de lobby și advocacy pentru îmbunătățirea calității vieții persoanelor care au suferit un AVC, dar și a familiilor care îi sprijină.

Luptam pentru o societate care să ofere tuturor persoanelor afectate un accident vascular cerebral sprijinul necesar și  șansa de a trăi o viață cât mai aproape de normalitate.

Acțiunile ALIA au un scop umanitar, acela de a crește calitatea vieții persoanelor afectate de un accident vascular cerebral. Este însă necesar sa mobilizăm atât pacienții, cât și familiile acestora să sprijine și să promoveze inițiativele noastre, pentru a reprezenta o voce puternică în fața celor care pot lua decizii în ceea ce privește acesul la tratamente și servicii medicale de calitate.

Valorile noastre sunt: transparență, solidaritate, optimism, implicare, respect, eficiență, solidaritate, coerență.

Accidentele vasculare cerebrale (AVC) reprezintă a doua cauză de mortalitate la nivel global după boala cardiacă ischemică și principala cauză de dizabilitate. Cele mai bune estimări disponibile arată că anual, în România, un număr de 55.000 persoane suferă un AVC ischemic, 7.500 persoane un AVC hemoragic și 1500 o hemoragie subarahnoidiană.

Un raport al OMS arătă că în țările aflate în curs de dezvoltare, AVC este principala cauză de dizabilitate și a doua cauză de mortalitate.

Însă prea puțini dintre acești bolnavi au parte de îngrijirile necesare, atât în timpul internării în spital, cât mai ales după externare.

Probleatica AVC în România necesită o atenție specială din partea autorităților, cu implementarea unei strategii naționale, care să vizeze atât reducerea numărului de accidente vasculare și accesul echitabil la tratament pentru pacienții de pe întreg teritoriul țării (tratament acut și recuperare neurologică), cât și asigurarea unui nivel satisfăcător al calității vieții pentru persoana care a supraviețuit unui accident vascular cerebral.

Noi, prin ALIA, ne propunem:

Să conștientizăm opinia publică referitor la prevenirea, tratamentul și serviciile disponibile în domeniu, pentru persoanele care suferă un AVC sau sunt predispuse la un AVC;

Să sprijininim persoanelor care sufera/au suferit un AVC pentru înțelegerea problemelor cauzate de această boală ori a problemelor care conduc la aceasta boală;

Să stabilim o legatură între pacienți, familiile lor și specialiștii care ii pot ajuta (neurologi, fizioterapeuț, terapeuți în reabilitare, psihologi etc) cu scopul de a facilita cât mai mult recuperarea medicală a persoanelor care au suferit un AVC, a limita apariția complicațiilor și a ajuta la reintegrarea socială și profesională a pacienților;

Să oferim informațiile necesare pentru recunoașterea la timp a primelor simptome de AVC, precum și a condițiilor care favorizează apariția acestuia;

Să protejăm drepturile pacienților care au suferit un AVC, astfel încăt să beneficieze în timp util de tratamentul necesar, indiferent în ce zonă a țării se află.

ro_RO