fbpx
Sari la conținut

Beneficiile semimaratonului

     Parcurgerea unui semimaraton și pregătirea lui aduc numeroase beneficii pentru alergători, de la cele de sănătate, comune pentru orice tip de alergare, până la cele specifice, date de distanță, străbaterea celor 21,097 kilometri fiind bună atât pentru minte cât și pentru corp.

     Funcționarea aparatului cardiovascular este îmbunătățită de antrenamentele făcute pentru semimaraton. Asta pentru că pregătirea pentru a duce la capăt o cursă ce se desfășoară pe o asemenea distanță înseamnă că se acordă o atenție deosebită atât acumulării de kilometri, mai mare decât pentru competiții mai scurte, cât și creșterii intensității cu care sunt făcuți aceștia. În plus, înseamnă de asemenea și că se urmărește cu atenție starea fizică generală, hidratarea, nutriția și odihna, importanța acestor aspecte ”auxiliare” alergării crescând în raport cu însemnătatea lor în perioadele de pregătire pentru distanțe mai mici. Kilometrii petrecuți în alergare și viteza cu care sunt făcuți o parte dintre aceștia îmbunătățesc sănătatea la nivel cardiovascular, scad pulsul, fac o inimă mai puternică. În plus, scade riscul producerii unui stop cardiac și al apariției altor probleme cardiovasculare prin asigurarea unui flux eficient de sânge și oxigen în tot organismul. Mai mult, pregătirea pentru semimaraton întărește sistemul imunitar și reduce nivelul de colesterol.

     Antrenamentul pentru semimaraton se întinde pe mai multe săptămâni, trebuie adunate multe alergări lungi, multe alergări la diferite intensități și, din cauza acestor multe ore petrecute în fugă, uneori la viteze mari, se ard multe calorii. Iar în același timp cu dispariția caloriilor, dispar și kilogramele în plus. Mai mult, acest beneficiu adus de aceste antrenamente este un câștig și pentru cursa de semimaraton în sine, pentru că, greutatea fiind mai mică, există șanse mai mari pentru un timp mai bun afișat pe tabela de cronometraj la trecerea porții de la finiș. Totuși trebuie acordată o atenție sporită cantității de mâncare/calorii luată după alergare, pentru ca să nu fie pus la loc ce s-a consumat fugind. De exemplu, dacă se parcurge în jurul a 21 de km pe săptămână, se consumă aproximativ 1.400 de calorii. Pentru a slăbi în jurul a jumătate de kilogram în șapte zile, trebuie să se taie în plus încă 300 de calorii pe zi, să se ajungă la un deficit total de 3.500 de calorii.

     Și din punct de vedere mental semimaratonul aduce un plus. Distanța e îndeajuns de scurtă încât cursa să poată fi dusă la bun sfârșit și să nu devină astfel, neterminarea ei, o dezamăgire, dar destul de lungă încât să fie nevoie de putere pentru a o finaliza, crescând astfel respectul de sine la trecerea liniei de

finiș. Mai simplu spus, este o cursă destul de dificilă, care pune destul de multe probleme, dar nu este așa de grea încât să ajungă să secătuiască alergătorii de puteri.

     Cei mai mulți alergători pot fugi 5 kilometri fără prea mult antrenament, pe când un semimaraton reprezintă o distanță care are nevoie de o pregătire îndelungată, fapt care necesită menținerea motivației pentru o perioadă mai mare de timp. Astfel, urmărirea unui program de antrenament care e diferit față de unul pentru un cros de câțiva kilometri în parc, pentru a putea progresa și a duce la final cursa de semimaraton așa cum e planificat, determină alergătorii să fie mai concentrați și mai încrezători în forțele proprii, chiar și vizavi de lucruri care nu au nimic în comun cu alergarea, cum ar fi cele legate de slujbă sau de viața de zi cu zi. Mai mult, pregătirea pentru 21,097 km reprezintă și un adevărat ”medicament” care scapă alergătorii de stres.

     Există și beneficii care vin din faptul că distanța semimaratonului este prea scurtă. Da, prea scurtă! Asta în comparație cu un maraton sau ultramaraton. Astfel că, riscul de accidentare, de supra-antrenament sau de a intra în oboseală cronică este mult mai redus. Cel puțin la jumătate, poate chiar mai mult de atât. Mai mult, în timpul perioadei de pregătire, și micile ”plăceri ale vieții”, un pahar de vin, o noapte pierdută etc, care de obicei trebuie ”eliminate” atunci când se ”antrenează” un maraton, nu reprezintă o problemă așa de mare pentru pregătirea semimaratonului, pentru că antrenamentele nu necesită așa de mult timp, nici nu sunt așa de lungi, nici așa de grele. În plus, după cursă, perioada de refacere e mult mai scurtă și astfel se poate reveni mult mai repede la alergare.

ro_RO