Asociația HELP Autism

De ce să alergi pentru copii și tineri cu autism?
1 copil din 36 este diagnosticat cu tulburare de spectru autist, conform raportului CDC 2023. Fiecare dintre ei are nevoie de terapii și servicii personalizate, accesibile și de calitate pentru a fi pe deplin inclus în comunitate. Practic, fără ajutorul nostru și al altor ONG-uri de profil, copiii cu autism nu ar reuși să-și atingă adevăratul potențial și ar ajunge, probabil, adulți dependenți pe viață de ajutorul celor din jur.
Terapia și activitățile special concepute pentru a răspunde nevoilor lor sunt esențiale în viața copiilor și tinerilor cu minți aparte. Fără aceste tipuri de intervenție, șansele lor de a se descurca singuri în viață și de a se integra în societate se reduc drastic. De aceea, ne grăbim să intervenim, să le oferim terapia de care au atât de multă nevoie.
Acest lucru este posibil doar alături de partenerii noștri și oamenii dornici să ne sprijine și să ne ajute acolo unde avem nevoie. Viitorul lor depinde de noi.
Fă-le un dar esențial copiilor din centrele Asociației Help Autism și ajută-i să descopere lumea în tabere de vară gândite în jurul nevoilor lor specifice!
Pentru copiii cu autism, printre primele și cele mai importante relații de prietenie sunt cele pe care le leagă în camerele de terapie. Prietenia dintre copil și terapeut este fundația unui proces de succes și a unei evoluții sănătoase.
Însă e nevoie și de alte tipuri de conexiuni și de prietenii. Abilitățile de relaționare și socializare se învață, într-adevăr, în camera de terapie, însă trebuie să fie puse în practică în contexte controlate, în care copilul să se simtă în siguranță. Doar așa se poate urmări evoluția și se poate antrena autonomia fiecăruia.
Dacă prima etapă în procesul de învățare pentru copiii cu minți aparte se petrece în camera de terapie și acasă, socializarea și integrarea au nevoie de un context mai larg, de un mediu în care copiii să interacționeze, să se joace împreună și să exerseze abilități pe care nu au ocazia să le pună în practică în centre sau acasă.
Excursiile și taberele sunt esențiale pentru copiii cu minți aparte. Sunt un spațiu bun pentru a exersa viața reală și un loc de legat prietenii. Aici copiii învață să socializeze între ei, să respecte regulile sociale, să generalizeze atât mediul în care se află, cât și persoanele cu care interacționează. Tot aici își pot continuă terapia prin joacă, activități de grup și expunerea la diverși noi stimuli – fie că merg desculți pe iarbă, mângâie animalele de la o fermă sau strâng conuri de brad.
Despre Help Autism
Ghidăm pașii copiilor și tinerilor cu minți aparte de la evaluare și diagnostic la terapie, de la integrare școlară la tranziția spre viața de adult. Suntem alături de familiile lor la fiecare pas, cu fiecare nevoie. Visăm pentru ei, luptăm pentru ei, construim pentru noi o Românie în care mințile diverse sunt primite cu inimi deschise.
Timp de 15 ani, Help Autism a fost alături de peste 3.600 de copii cu autism și de familiile acestora în cadrul celor 6 centre din București, Suceava, Târgoviște și la domiciliu. Am susținut, orientat și conturat evoluția lor, alături de 110 terapeuți și 3200 de cadre didactice și specialiști pe care i-am pregătit și instruit.
Ne mândrim cu binele făcut în fiecare an și vă invităm să parcurgeți Raportul de impact din 2024 (https://helpautism.ro/images/doc/Raport_de_activitate_Help_Autism_2024.pdf) și să ne vizitați pe www.helpautism.ro, precum și pe www.facebook.com/helpautism.ro.