Comunicat de presă – Petrom Bucharest International Half Marathon

Peste 3.000 de oameni au participat în Piața Constituției, duminică, 3 iunie, la prima ediție a Petrom Bucharest International Half Marathon găzduit de capitală.

În cadrul semi-maratonului au participat alergători din 29 de țări, dintre care: România, Spania, Suedia, Israel, Anglia, Irlanda, Italia, Etiopia, Kenya, Serbia, Germania, Belarus, Republica Moldova, Ungaria, Polonia, Austria, Croaţia, Franța,  Cehia, Slovenia, Rusia, Bulgaria, Estonia, Australia, Olanda, Belgia,  Ucraina.

Învingătorul  Semi Maratonului de 21, 097 km a fost kenyanul Anthony Maritim,cronometrat cu 1h 3 min 51 sec, urmat de către conaționalii săi, Bartale Richard pe locul doi, cu 1 h 4 min 5 sec, și pe locul  trei, Andrew Kiprop, cu 1 h 4min 25 sec. La categoria națională a Semi Maratonului, românul Ion Bocancea s-a clasat pe locul întâi cu un timp de 1h 12 min 19 sec, premiile fiind înmânate de către campioanele olimpice Gabi Szabo, Doina Ignat, Viorica Susanu, Camelia Lupașcu, alături de  Carmen Tocală, Președinta Autorității Naționale pentru Sport și Tineret.

La proba semi maraton femei, Pamela Lisoreng, Kenya, a câștigat primul loc, terminând cursa în 1h 12 min 46 sec. Pe poziție secundă a sosit Elena Daniela Cîrlan (România) cu timpul 1 h 18 min 7 sec, câștigând în același timp primul loc la categoria națională semi maraton femei. Locul trei a fost ocupat de românca Nicoleta Alina Petrescu, consemnând un timp de 1h 18 min 27 sec. La Cursa individual 10, 548 km, câstigătorii au fost românii Andrei Vitca cu timpul 35 min 32 sec  la masculin, și Elena Moaga cu timpul 40 min 37 sec, la feminin. Cursa Stafetă a fost caștigată de echipa Intersport (Italia) urmată de Ro Club Maraton (România). La Cursa Populară, România a fost încă o dată învingătoare prin Daniel Ionuț Betej cu timpul 8 min 27 sec la bărbați, și Florina Pierdevară cu timpul 9 min 42 sec la femei. Noutățile competiției au fost premiile acordate ultimilor trei alergători la proba individual 10, 548 km, precum și cele mai trăznite costume.

Au fost oferite 50 de premii în bani, în valoare totală de 15.000 de euro precum şi sute de premii în produse oferite de sponsorii şi partenerii evenimentului.

Evenimentul a necesitat munca a peste 200 de persoane care au lucrat la Sport Expo intre 1 si 3  iunie cat si in perioada premergatoare evenimentului. Majoritatea au fost voluntari care s-au înscris pe site-ul voluntarinsport.ro, studenți ai Universității de Educație Fizică si Sport. Alții au provenit din partea Hospice Casa Speranţei, Viitor Plus Asociaţia pentru Dezvoltare Durabilă, Light Into Europe, si United Way – ONG-uri asociate Petrom Bucharest International Half Marathon.  Au contribuit de asemenea la organizare arbitrii şi antrenorii de la Federaţia Română de Atletism, Jandarmeria, Poliția Comunitară, Poliţia Rutieră, Administraţia Străzilor, Direcţia Învăţământ din cadrul Primariei Capitalei.

Companiile care au facut posibilă prima ediție a Petrom Bucharest International Half Marathon sunt: Petrom – partenerul oficial care dă şi numele semi-maratonului, Vodafone –  partener comunicaţii, Volkswagen – sponsor şi  maşina oficială a PBIHM, Chereches & Chereches – sponsor,  McDonald’s – sponsorul Cursei Copiilor, Adidas – sponsor tehnic, Hilton Athenee Palace – hotelul oficial al PBIHM, Izvorul Minunilor – apa oficială a PBIHM, Isostar – energizantul oficial al PBIHM, PwC România – sponsor eveniment, alături de  City Grill, Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, World Class.

Partenerii  co-organizatori sunt Federaţia Română de Atletism și Primăria Municipiului Bucureşti, alături de partenerii instituţionali: Centrul de Proiecte şi Programe Educaţionale şi Sportive pentru Copii şi Tineret – din cadrul Primăriei Capitalei, Ministerului Tineretului şi Sportului – prin Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret, Comitetul Olimpic Român, AIMS – Asociaţia Internaţională a Maratoanelor şi Curselor de Lungă Distanţă.

Partenerii media ce sprijină acest eveniment sunt: : Europa FM, ProSport, Ziarul Financiar, Gandul.info, Flacăra, Rebus, Men’s Health, Zile și Nopți, Inga Media, MBike, wall-street.ro, www.9am.ro, calendarevenimente.ro, România Business Insider, City Compass.

Parte din fondurile strânse au fost alocate pentru programele derulate de organizațiile asociate:  Viitor Plus – Asociația pentru dezvoltare durabilă, Hospice Casa Speranței – care reprezintă cauzele oficiale şi tradiţionale ale ABRC alături de  Little People, United Way, Light into Europe – noile ONG-uri adoptate in 2012. Cauzelor oficiale le-au fost donate fondurile provenite de la cursa populară cât şi cele provenite din vânzarea biletelor la Pasta Party iar tuturor ONG-urilor asociate le-au fost alocate parte din taxele de inscriere.