Comunicat de presă – Petrom Bucharest International Half Marathon 2013

Peste 6000 de oameni au participat în Piaţa Constituţiei, duminică, 19 mai, la a doua edţie a Petrom Bucharest International Half Marathon găzduit de capitală.

În cadrul semi-maratonului au participat alergători din 43 de ţări, dintre care: România, Spania, Suedia, Israel, Marea Britanie, Irlanda, Italia, Etiopia, Kenya, Serbia, Germania, Belarus, Republica Moldova, Ungaria, Polonia, Austria, Franţa, Cehia, Slovenia, Rusia, Bulgaria, Estonia, Australia, Olanda, Belgia, Ucraina, Camerun, Corea de Sud, Brazilia, Statele Unite ale Americii, Japonia, Liban.

Învingătorul semi maratonului de 21,097 km a fost Kirui Nicholas Kipngeno (Kenya), cronometrat cu 1h 04 min 07 sec, urmat de către conaţionalii săi Lesuuda Andrew Papasio pe locul doi, cu 1h 04 min 53 sec, şi pe locul trei Kanda Japhet Kimutai, cu 1h 07min 12 sec. La categoria naţională a semi maratonului, românul Lupulescu Stefan Daniel s-a clasat pe locul întâi cu un timp de 1h 12min 32 sec, premiile fiind înmânate de către Nicolae Bănicioiu, Ministrul Tineretului şi Sportului alături de campioanele olimpice Gabi Szabo, Doina Ignat, Viorica Susanu, Laura Badea.

La proba semi maraton femei categoria internaţională, Naali Mary Xwaymay (Tanzania) a câştigat primul loc, terminând cursa în 1h 16 min 32 sec. Pe poziţie secundă a sosit Alebachew Selam Abere (Etiopia) cu timpul 1h 18 min 20 sec. Locul trei a fost ocupat de românca Petrescu Nicoleta, consemnând un timp de 1h 20 min 24 sec. La Cursa individual 10, 548 km, câstigătorii au fost românii Miklos Artur cu timpul 36 min 03 sec la masculin, şi Bobocel Ancuţa cu timpul 36min 07 sec, la feminin. Cursa Stafetă a fost caştigată de echipa 4AGRO din România. La Cursa Populară, Zaizan Ioan a înregistrat timpul 8 min 44 sec la bărbaţi, şi Pierdevară Florina cu timpul 8min 44 sec la femei. Au fost premiate şcoala şi liceul cu cel mai mare număr de alergători.

Noutăţile competiţiei au fost: dublarea numărului de premii pentru Cursa Populară până la 40, trei premii pentru vitezomani – cei mai rapizi alergători de la fiecare cursă individuală, precum şi acordarea unor premii pentru terminarea traseului de 21 km in timp record.

Au fost oferite 50 de premii în bani, în valoare totală de 15.000 de euro precum şi sute de premii în produse oferite de sponsorii şi partenerii evenimentului.

Evenimentul a necesitat munca a peste 300 de persoane care au lucrat la Sport Expo între 17 şi 19 mai cât şi in perioada premergătoare evenimentului. Majoritatea au fost voluntari care s-au înscris pe site-ul www.voluntarinsport.ro sau studenţi ai Universităţii de Educaţie Fizică şi Sport. Alţii au provenit din partea Hospice Casa Speranţei, Light Into Europe, şi United Way – ONG-uri asociate Petrom Bucharest International Half Marathon. Au contribuit de asemenea la organizare arbitrii şi antrenorii de la Federaţia Română de Atletism, Jandarmeria, Poliţia Comunitară, Poliţia Rutieră, Administraţia Străzilor, Direcţia Învăţământ din cadrul Primariei Capitalei.

Companiile care au făcut posibilă a doua ediţie a Petrom Bucharest International Half Marathon sunt: Petrom – partenerul oficial care dă şi numele semi-maratonului, adidas – sponsor tehnic, Volkswagen – sponsor şi maşina oficială a PBIHM, McDonald’s – sponsorul Cursei Copiilor, Izvorul Minunilor – apa oficială a PBIHM, Isostar – energizantul oficial al PBIHM, Hilton Athenee Palace – hotelul oficial al PBIHM, PwC România si Vodafone – sponsori eveniment, alături de World Class, Uniqua, Scorseze, Perskindol, Privileg Catering.

Partenerii co-organizatori sunt Federaţia Română de Atletism şi Primăria Municipiului Bucureşti, alături de partenerii instituţionali: Ministerul Tineretului si Sportului, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, AIMS – Asociaţia Internaţională a Maratoanelor şi Curselor de Lungă Distanţă, IWA – International Women Association.
Partenerii media ce sprijină acest eveniment sunt: GSP TV, National TV, Cartoon Network, Europa FM, Men’s Health, Gazeta Sporturilor, revista Ioana, Practic Sanatate, Casa Lux, Zile şi Nopţi, Rebus, Inga Media, România Business Insider, City Compass, Media Image, Cronica Romana, www.anunturisportive.ro, www.4run.ro, www.sport24h.ro.
Parte din fondurile strânse au fost alocate pentru programele derulate de organizaţiile asociate: Hospice Casa Speranţei , Little People, United Way, Light into Europe – ONG-uri asociate ale Petrom Bucharest International Half Marathon.

Informaţii, clasamente, şi declaraţii despre a doua editie a Petrom Bucharest International Half Marathon pot fi găsite la adresele de internet ale Asociaţiei Bucharest Running Club, organizatorul competiţiei – www.bucuresti21km.ro şi www.voluntarinsport.ro . Fotografii pot fi gasite atat pe site-urile asociatiei organizatoare cat şi pe www.photo-marathon.ro.